TAEC
Image default
Aanbiedingen

Nieuwbouw Veenendaal of bestaande bouw Veenendaal?

De beslissing om Nieuwbouw in Veenendaal of waar dan ook te kopen, is een van de grootste in het leven. Of je je droomhuis kunt verwezenlijken, hangt af van veel factoren, zoals je portemonnee, de vastgoedmarkt en je ideeën en wensen. Het eerste wat je moet doen is nagaan wat je je kunt veroorloven. Daarom is het zeker aan te raden om al in een vroeg stadium met een financieel adviseur te praten over de mogelijkheden.

Zodra het financiële kader ruwweg is vastgesteld, kun je beginnen met het concretiseren van je plannen voor eventueel nieuwbouw in Veenendaal. Terwijl sommige mensen per se weten dat zij het avontuur van het bouwen van een nieuw huis willen aangaan, is het voor anderen vooral de locatie die doorslaggevend is bij het zoeken naar een huis.

Voordelen nieuwbouw Veenendaal: waarde vermeerderende investering met ontwerpopties

Nieuwbouw Veenendaal is meer dan een investering of een toekomstige woning; een huis bouwen is ook altijd een avontuur. De bouw van een huis meemaken en het proces van de eerste steenlegging tot de oplevering begeleiden is opwindend en leuk. Op voorwaarde dat je de woningbouw realistisch benadert. Een groot voordeel is dat je individueel kunt ontwerpen, althans aan de binnenkant. Er zijn veel richtlijnen voor de buitenkant. Een nieuw gebouw scoort ook met een betere energie-efficiëntie en lagere nevenkosten.

De financiële voordelen liggen vooral in de waardestijging en de subsidie voor starters. Een nieuw onroerend goed kent meestal een waardestijging in de eerste 15 tot 20 jaar. Waarbij de ligging bepalend is voor de waardestijging. Een ander voordeel is dat je vijf jaar garantie krijgt op je nieuwe woning. Hoewel je in een bestaande woonwijk meestal pas na de aankoop je toekomstige buren leert kennen, kan de uitwisseling, vooral bij bouwprojecten en in nieuwbouwwijken, intensiever zijn dan in een gevestigde woonwijk, omdat de onderwerpen – woningbouw, tuinontwerp, verhuizing – vergelijkbaar zijn.

Voordelen bestaande bouw ten opzichte van nieuwbouw Veenendaal

Een groot voordeel van bestaande woningen ten opzichte van nieuwbouw in Veenendaal is natuurlijk het kortere tijdsbestek waarin de woning kan worden betrokken. Het pand is theoretisch klaar voor onmiddellijke bewoning, de koop gaat sneller en het koopcontract is minder ingewikkeld dan bij nieuwbouw. Voor de leek is het ook gemakkelijker te beoordelen of het bestaande onroerend goed aan de eigen behoeften beantwoordt, aangezien het beloopbaar is en niet alleen op papier bestaat. Bovendien zijn bestaande eigendommen meestal centraler gelegen dan nieuwe ontwikkelingen en bevinden zij zich ook in een volgroeide woonwijk met een goede infrastructuur. Bestaande eigendommen scoren ook op het gebied van buitenfaciliteiten: de tuin is al aangelegd, idealiter met volgroeide bomen, en je kunt ook de buren leren kennen voordat je het pand koopt.

Ook financieel kan het bestaande pand voordelig zijn: oudere panden zijn meestal goedkoper dan nieuwbouw op dezelfde locatie en hun waarde is stabiel. Dit komt omdat het huis en de grond de verwachte waardestijging van de eerste paar jaar al hebben doorgemaakt en nu de werkelijke marktwaarde hebben bereikt. Het leeftijdsgebonden waardeverlies van de gebouwen wordt gewoonlijk gecompenseerd door de waardestijging van de grond, vooral in stedelijke agglomeraties. Bovendien hebben oude huizen vaak een heel eigen charme.

Nadelen bestaande bouw: Lagere energie-efficiëntie en gebrek aan garantie

De nadelen van bestaande bouw ligt vooral in de mogelijke kosten voor renovatie, modernisering of verbouwing. Bij een bestaande woning moet je erop letten of er veel veranderd moet worden en zo ja, of het huis het werk en het geld waard is. Om dit te beoordelen is de deskundigheid van professionals van essentieel belang. Je moet goed kijken naar de conditie van hout en controleren of ramen bijvoorbeeld aangetast zijn. In principe is het belangrijk om een professional aan je zijde te hebben en alles technisch te laten checken. Ook als er nog niets hoeft te gebeuren, moet er voldoende geld opzij worden gezet voor latere herstelmaatregelen. 

Een zwak punt van bestaande gebouwen is hun energie-efficiëntie, die zelfs in een gerenoveerd oud gebouw slechter is dan in nieuwbouw. De verwarmingskosten zijn ongeveer twee keer zo hoog. Er is ook minder ruimte voor ontwerp dan bij nieuwbouw. Bovendien is er geen garantie bij een bestaande woning.