TAEC
Image default
Zakelijk

Pixelfoutratio led videowall

Pixelfoutratio is een ratio voor het aantal beeldpunten (pixel) van de led videowall dat niet goed werkt (out of control).

Er zijn 2 mogelijkheden qua pixelfout.

  1. De blinde vlek. Dat is een pixel die helemaal niks meer doet. We noemen dat ook wel een dode pixel. Hij geeft totaal geen licht meer en is eigenlijk zwart. (Bij een zwarte led, hij kan wit zijn bij een witte led (Deze heeft folie aan de achterkant om meer lichtopbrengst te creëren )).
  2. De altijd heldere vlek. Dat is een pixel die dus altijd licht geeft ook terwijl dat niet moet. Deze is over het algemeen vervelender om naar te kijken.

 

Overigens kan het ook zo zijn dat een gedeelte van de led het niet doet. Dus er is bv 1 van de 3 leds kapot. Dan doet of groen of rood of blauw het niet en gaat de led andere kleuren weergeven als zou moeten. Dit noemen we ook een pixelfout.

Het aantal pixels met een pixelfout in verhouding tot het totale aantal pixels van een scherm noemen we de full screen pixelfoutratio.

Een ander belangrijk kengetal is de lokale pixelfoutratio: daar men het niet fijn vind dat de pixels met een fout zich in een bepaald deel van de led videowall concentreren, geeft dit kengetal aan hoe het aantal foute pixels in een gebied van 100 × 100 pixels zich verhouden, dus het aantal fouten pixels op 10.000 pixels. Deze indicator wordt in de algemene specificaties voor een led videowall van Led display expert als de discrete verdeling van pixelfouten handig en intuïtief gekwantificeerd.