TAEC
Image default
Dienstverlening

Uw dierbare overledene gedenken

Gedenken met gedenksieraden

De wijze waarop we overleden dierbaren herdenken is in de loop der tijd gewijzigd. Waren vroeger vooral forse urnen met as in huis in de mode vandaag de dag zijn vooral subtiele kleinere urnen en gedenkartikelen populair. Steeds vaker kiest men tegenwoordig voor gedenksieraden. Vooral zijn naast de gebruikelijke gedenktekens en urnen as-sieraden gewild. Een gedenksieraad is een speciaal sieraad waarin een klein beetje as van de dierbare overledene is verwerkt. Een gedenksieraad is veelal een elegant en persoonlijk object dat herinneringen aan een dierbare tastbaar maakt.

Uw dierbare draagt u letterlijk met u mee.

Wat zijn de mogelijkheden van gedenksieraden? We geven u hieronder een opsomming

Een as-ring

Ook een as-ring is populair en veel gedragen gedenksierraad. Met een as-ring kunt u veel kanten op, het aantal mogelijkheden is eindeloos. Als uw overleden dierbare uw partner was, zou u de as-ring als trouw of vriendschapsring kunnen dragen.

Een (as-) ring stat symbool voor de verbondenheid tussen twee mensen. In dit geval voor u en uw partner – de ring staat symbool voor de band die de dood overstijgt. Ook de as-ring bevat natuurlijk as van uw dierbare.

Een as-hanger

Een as-hanger is een van de meest gekozen gedenksieraden vooral vanwege het gemak en de dagelijkse toepassing als sieraad op uw kleding

Denkt u aan een zilveren of gouden sieraad in de vorm van een hartje, waarin een beetje as van de overledene wordt gestopt. In plaats van edelmetaal kunt ook moderne materialen als glas en rvs gebruiken. As verwerkt in glas geeft prachtige kleine luchtbelletjes.

Maar voor welk materiaal u ook kiest, daarmee creëert u een werkelijk uniek en zeer persoonlijk sieraad dat u dagelijks kunt combineren met uw garderobe. Het as-sieraad vult u zelf met as of laat dit doen door een (glas)kunstenaar of edelsmid.

Een as-armband

Een bijzondere manier om as van uw overleden dierbare te bewaren en mee te dragen biedt de as-armband. De vormgeving, materiaal en kleur van de as-armband kunt u in samenspraak met de kunstenaar of edelsmid bepalen.

De vormgeving, materiaal en kleur van de as-armband bepaalt u samen met de (glas) kunstenaar of edelsmid. Het is een prettig gevoel om uw dierbare dichtbij u (letterlijk bij de hand) te hebben. Een voordeel van een as-sieraad is dat hoewel er as in is verwerkt niemand dat ziet. Alleen u en de naasten met wie u dit gedeeld heeft weten dat het een gedenksierraad betreft.

Diamanten

Een ongebruikelijk as-sieraad komt van een Zwitsers bedrijf. Uit de as van uw overleden dierbare persen zij onder hele hoge temperaturen en druk een diamant.  Dit proces dat van enkele weken tot maanden kan duren groeit de diamant. Vervolgens wordt de diamant geslepen in de door u gewenste vorm. Uit dit intensieve en langdurige proces (afhankelijk van de gewenste grootte duurt het van enkele weken tot meerdere maanden) groeit een heldere blauw/witte diamant. De ruwe diamant wordt vervolgens geslepen in een door u gewenste vorm.

Het kost natuurlijk wel wat, maar dan heeft u wel een heel bijzondere en tastbare herinnering, maar dan krijgt u wel een heel tastbare en bijzondere herinnering die bij u kunt dragen in de vorm van een hanger of ring.

De as-bedel

Een bedelarmband is een armbandje waaraan kleine voorwerpjes (bedels) worden gehangen. De naam stamt af van het gebruik dat wie de armband wilde bekijken, dat moest “betalen” door er een nieuw extra bedeltje aan te hangen. Dit “betalen om te kijken” werd bedelen genoemd.

Met een as-bedel heeft u een bijzonder persoonlijk aandenken. Er zit as in verwerkt van uw dierbare. Een as-bedeltje bevestigt u aan uw armband eventueel met andere bedels.

Ook kunt u er voor kiezen om slechts één bedelje aan uw armband dragen.

Uw juwelier heeft een uitgebreid assortiment van kettingen en armbanden waaraan u makkelijk bedels kunt hangen. Ook heeft uw juwelier een ruime keuze uit verschillende bedels die u met een beetje as van uw dierbare overledene kunt vullen. Vraagt u uw juwelier om deskundig advies.

Toch liever een graf?  

Hoewel uw dierbare is gecremeerd kan er nog steeds een graf aangeschaft worden. Veel nabestaanden vinden het prettig als er nog een graf is waar men naar toe kan gaan. Op veel begraafplaatsen vindt u urnengraven. Een graf waarin men een urn in mag begraven.

Ook kunt u dan kiezen om een gedenkteken of afscheidsmonument op het graf van  uw dierbare te plaatsen.

Een maand na de crematie krijgt u de as mee in een (tijdelijke) urn. U kunt de as later in een mooie passende urn gieten. De urn kunt thuis bewaren of begraven in een urnengraf. Het urnen graf– een graf waarin men een of meerdere urnen kan begraven  – is steeds gewilder aan het worden.

Kies uit een ruim assortiment van moderne grafmonumenten ontwerpen, materialen en toepassingen. Samen met u maken we een persoonlijk en uniek grafmonument

Meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek? ? Of wilt u mij  direct al inschakelen voor het ontwerpen van een persoonlijk gedenkteken? Neemt u dan contact met mij op.

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als grafkunstenaar nodig ik nabestaanden graag uit om actief mee te denken en helpen bij het ontwerpen van een persoonlijk afscheidsmonument of gedenkteken.

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt monumenten met eigentijdse materialen als RVS, geroest staal en glas. Alle ontwerpen zijn altijd persoonlijk en uniek en worden alleen maar door Nederlandse vakmensen uitgevoerd. Als nabestaande bent u welkom om tijdens het maken tussendoor een kijkje te komen nemen. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/

Gerelateerde artikelen

Het gebruik van de portaalkraan

Wat is stichting Corona onderzoek?

Beveiligen van een kantoorpand