TAEC
Image default
Bedrijven

Stoom onmisbaar in vele industrieën

Al vele jaren wordt stoom vanwege zijn vele voordelen gekozen als energiedrager voor productieprocessen in de industrie en de nutssector. In dit blog ontdek je waarom.

Stoom bevat energie

Water is een gemakkelijk beschikbare bron, het is goedkoop en kan hergebruikt worden zonder afval. Wanneer water in een ketel wordt verwarmd om stoom te produceren, absorbeert het energie. Stoom kan vijf of zes keer zoveel potentiële energie bevatten als een equivalente massa water. Deze energie kan gemakkelijk worden getransporteerd en gebruikt voor productieprocessen waarbij directe of indirecte verwarming nodig is.

Stoom is veilig

Water omgezet in stoom is energie dragende kracht. Het is ongevaarlijk en milieuvriendelijk.

Stoom is gemakkelijk te controleren

De energie in stoom kan worden beheerd door de druk en temperatuur te regelen.  Met de juiste stoomapparatuur kun je de hoeveelheid energie die je nodig hebt voor de processen gemakkelijk beheren en controleren.

Energie wordt gemakkelijk overgedragen

Stoom zorgt voor een uitstekende warmteoverdracht. Het kan om het te verwarmen product heen of erin worden geïnjecteerd. Het kan elke ruimte voeden en vullen bij een constante temperatuur.  De warmteoverdrachtseigenschappen van stoom zijn zo hoog, dat het vereiste warmteoverdrachtsoppervlak relatief klein is. Dit betekent dat er minder ruimte nodig is in de stoominstallatie, waardoor deze gemakkelijker te installeren is.

Stoom is flexibel

Stoom is ook steriel waardoor het ideaal is voor productieprocessen in de voedings- en farmaceutische industrie alsook voor sterilisatie in ziekenhuizen.

Voornaamste toepassingen voor stoom

 • Stoom voor verwarming
 • Positieve druk stoom
 • Vacuüm Stoom
 • Stoom voor voortstuwing/aandrijving
 • Stoom als drijfgas
 • Stoom voor verstuiving
 • Stoom voor reiniging
 • Stoom voor bevochtiging
 • Stoom voor bevochtiging

Stoom wordt gebruikt in een brede waaier van industrieën. Gebruikelijke toepassingen voor stoom zijn bijvoorbeeld stoomverwarmde processen in fabrieken en door stoom aangedreven turbines in elektriciteitscentrales, maar de toepassingen van stoom in de industrie reiken veel verder dan dit.

Enkele typische toepassingen van stoom in de industrie

 • Verwarming/sterilisatie
 • Voortstuwing/Aandrijving

Stoom voor verwarming

Verwarmingstoepassingen voor overdrukstoom zijn te vinden in voedselverwerkende fabrieken, raffinaderijen, en chemische fabrieken om er maar een paar te noemen. Verzadigde stoom wordt gebruikt als de verwarmingsbron voor procesvloeistof warmtewisselaars, reboilers, reactoren, verbrandingslucht voorverwarmers, en andere types van warmteoverdracht apparatuur.

In een warmtewisselaar verhoogt stoom de temperatuur van het product door warmteoverdracht, waarna het verandert in condensaat en wordt afgevoerd via een condenspot.

Oververhitte stoom verhit tot 200 – 800°C (392 – 1472°F) bij atmosferische druk is bijzonder gemakkelijk te hanteren, en wordt gebruikt in de huishoudelijke stoomovens die vandaag op de markt zijn.

Het gebruik van stoom voor verwarming bij temperaturen onder 100°C (212°F), traditioneel het temperatuurbereik waarin warm water wordt gebruikt, is de laatste jaren snel gegroeid.

Vergeleken met een verwarmingssysteem met warm water, biedt dit systeem een snelle, gelijkmatige verwarming. De ingestelde temperatuur wordt snel bereikt zonder dat ongelijkmatigheden in temperatuur ontstaan.

Stoom voor voortstuwing/aandrijving

Stoom wordt regelmatig gebruikt voor voortstuwing (als drijvende kracht) in toepassingen zoals stoomturbines. De stoomturbine is een apparaat dat essentieel is voor de opwekking van elektriciteit in thermische elektriciteitscentrales. In een poging de efficiëntie te verbeteren, wordt vooruitgang geboekt bij het gebruik van stoom bij steeds hogere druk en temperatuur.

In stoomturbines wordt vaak oververhitte stoom gebruikt om schade aan de apparatuur door het instromen van condensaat te voorkomen. In bepaalde types kerncentrales moet het gebruik van stoom met hoge temperatuur echter worden vermeden, omdat dit problemen zou veroorzaken met het materiaal dat in de turbineapparatuur wordt gebruikt. In plaats daarvan wordt meestal verzadigde stoom onder hoge druk gebruikt. Waar verzadigde stoom moet worden gebruikt, worden vaak afscheiders geïnstalleerd in de toevoerleidingen om het meegevoerde condensaat uit de stoomstroom te verwijderen.

Naast elektriciteitsopwekking zijn andere typische aandrijf/aandrijvingstoepassingen gewoonlijk voor door turbines aangedreven compressoren of pompen, b.v. gascompressoren, koeltorenpompen, enz.