TAEC
Image default
Woning en Tuin

Stromend warm water in tiny houses

In dit land behoort warm water uit de kraan tot de standaard van een (conventioneel) woonhuis. Vooral in zeer kleine woningen zoals tiny houses, houten caravans, bouwvoertuigen, etc., wordt dit comfort vaak weggelaten vanwege vermeend ruimtegebrek en financiële overwegingen. Na een zorgvuldige afweging van de kosten tegen de dagelijkse baten is het echter gemakkelijk te realiseren dat het de moeite waard is om voor kleine huizen te zoeken naar praktische, ruimtebesparende oplossingen die voldoen aan de eigen behoeften. De volgende vragen moeten worden gesteld:

  • Moet het tiny house het hele jaar door bewoond worden? Is sporadisch gebruik gepland, maar op elk moment van het jaar? Of moet het huisje alleen dienen als een toevluchtsoord voor het warme seizoen?
  • Moet het huis zelfvoorzienend zijn, is een geïsoleerde oplossing nodig? Of kan het huis worden aangesloten op het openbare elektriciteitsnet?
  • Hoe groot is (realistisch geschat) de dagelijkse vraag naar warm water?
  • Hoe zit het met de zonnestraling op de (mogelijk toekomstige) locatie?
  • Is de lokatie een privé-bouwplaats of een camping?
  • Hoeveel ruimte is er in het huis beschikbaar voor verwarmingstechniek?
  • En last but not least: wat is het beschikbare budget voor verwarmingstechniek?

Niet bekend met Tiny Houses? Lees hier meer over wat een Tiny House is.
 

 

 

Hieronder presenteren we drie mogelijke waterverwarmingssystemen:

  • Onmiddellijke waterverwarmers & fotovoltaïsche panelen
  • Elektrische of gasgestookte doorstroomverwarmers zijn geschikt als het huis al is uitgerust met een goed functionerende verwarming en als aanvulling een warmwatervoorzieningssysteem moet worden geïnstalleerd. Aan de andere kant kunnen doorstroomverwarmers dienen als combikachel voor zowel de warmwaterbereiding als de ruimteverwarming.
  • Een gasgestookte doorstroomboiler, een gasboiler, is een apparaat (meestal wandmontage) waarin het water langs de gasbrander wordt geleid. Omdat hier slechts zoveel water wordt verwarmd als nodig is, is er geen wateropslagtank nodig. Door de combinatie van een doorstroomverwarmer met een fotovoltaïsche installatie wordt een zelfstandige oplossing gecreëerd.

Voordeel: gunstige, milieuvriendelijke, eenvoudige installatie, gering gewicht, geringe ruimtebehoefte, geen schoorsteen nodig voor elektrisch bediende doorstroomverwarmers, in verband met een mogelijk legionella-risico dat aan te bevelen is, omdat het bedrijfswater direct voor het verbruik wordt verwarmd – daarom ook bijzonder geschikt voor woningen die soms worden gebruikt.

Nadeel: na het aanzetten van de kraan, een korte wachttijd tot warm water stroomt; afhankelijkheid van fossiele brandstoffen; regelmatige gasproeven zijn verplicht.

 

Warmwaterketel & fotovoltaïsche installatie

Veel Tiny Houses zijn uitgerust met een kleine houtkachel bij gebrek aan (of ter ondersteuning van) een andere warmtebron – of omwille van een comfortabele sfeer. De ontwerpers van de caravan hebben dit onderdeel overgenomen en door het te combineren met een fotovoltaïsch systeem hebben ze een uitgekiend systeem gecreëerd dat deze vorm van warmteopwekking combineert met de productie van warm water: centrale verwarming op basis van hout op zonne-energie.

Het hart van dit systeem wordt gevormd door twee 120 liter warmteopslagtanks en twee 80 liter warmwaterketels. De warmte in de buffers (warmteaccumulatoren) wordt door middel van twee radiatoren naar de ruimtelucht of door middel van een warmtewisselaar naar het water in de ketels overgedragen. Tijdens het zomerhalfjaar wordt de warmte uitsluitend opgewekt door de fotovoltaïsche installatie, in het winterhalfjaar kan ze verwarmd worden met de watervoerende houtkachel (vermogen 8-10 kW).

Voordeel: geïsoleerde oplossing; hoge comfortfactor.

Nadeel:
relatief hoog gewicht, relatief groot ruimtebeslag; houtkachel niet toegestaan op veel campings, verwijdering van de kachel en regelmatige controle door middel van een schoorsteenveger is verplicht; verhoogd risico op legionella door de ketel als de temperatuur in de opslagtank lager is dan 60°C en in de waterleidingen lager dan 55°C (dus: niet om energie te besparen!).

Zoals onze gastauteur Ulrich Dolde in de vierde aflevering van onze miniserie “What Tiny Houses can learn from campers” beschreef, zijn sterke warmwatertoestellen voor campers ook geschikt als verwarmingssysteem voor kleine huizen tot 40 m² woonoppervlak. Dit type verwarming wordt op gas, stookolie of diesel gebruikt en eventueel aangevuld met PV-modules.

 

Zonnewarmte

Net als bij fotovoltaïsche energie wordt zonne-energie gebruikt in een thermisch zonnesysteem, waarbij fotovoltaïsche energie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en thermische zonne-energie wordt gebruikt om warmte op te wekken. De zonne-energie verwarmt de warmtedrager die circuleert in de zonnecollectoren van het zonnesysteem (een vloeibaar antivriesmiddel), in de zonneopslagtank wordt de warmte vervolgens overgedragen aan het bedrijfswater. Het verwarmde water kan zowel voor de verwarming als voor de verwarming gebruikt worden.