TAEC
Image default
Gezondheid

Waar je aan moet denken als er een dierbare overlijdt?

De dood is één van de weinige zekerheden in het leven. Niemand ontkomt eraan en elk mens krijgt te maken met sterfgevallen in zijn omgeving. Dat is natuurlijk hartstikke tragisch, want het brengt veel verdriet met zich mee, maar het is nu ook eenmaal hoe het leven werkt. 

 

Als een dierbare van je overlijdt, dan kan het zijn dat jij verantwoordelijk bent voor het proces. Dat kan zeer vervelend zijn, want als je in verdriet zit, dan kan het vrij lastig zijn om praktische zaken te regelen. Toch is dit noodzakelijk, maar waar moet je zoal aan denken als een dierbare overlijdt? In dit artikel gaan wij daar dieper op in, zodat je enigszins bent voorbereid.

De huisarts bellen

Als een dierbare van jou thuis is overleden, dan is het eerste wat je moet doen de huisarts bellen. Deze komt dan zo snel mogelijk langs en zal dan een verklaring van overlijden afgeven. Let wel: dit is niet noodzakelijk wanneer een dierbare van jou in het ziekenhuis overlijdt, dan wordt dit daar al geregeld. Nadat het overlijden is vastgesteld, word jij doorgaans gecondoleerd en begint dan de volgende fase. Dit is de meer praktische fase.

De verzekering nagaan

Dan moet er namelijk een uitvaart worden geregeld. Je moet dus goed kijken welke wensen de dierbare van jou heeft. Wil deze bijvoorbeeld begraven worden of gecremeerd? Meestal staat dit wel ergens aangegeven. Je kunt bovendien nagaan wat de uitvaartverzekering zoal dekt en op basis daarvan kun je besluiten wat voor uitvaart het precies gaat zijn. Je kunt in veel gevallen zelf een uitvaartonderneming kiezen, maar misschien heeft de dierbare daar ook al een voorkeur voor gegeven.

De uitvaart zelf 

Als de verzekering en dergelijks is geregeld, dan moet je de uitvaart zelf nog regelen. Ga je voor een uitvaart met een hapje en een drankje na tijd? Wil jij graag dat er ook onbekenden komen, of wil jij de uitvaart besloten houden?


Bovendien kan het ook nog zijn dat de dierbare een huis heeft. In veel gevallen kun je deze dan verkopen. Je kunt een huis verkopen na overlijden – Bagro Vastgoed.