TAEC
Image default
Gezondheid

Waar vind ik een goede burn-out test?

Wie getroffen wordt door een burn-out weet: een burn-out is een serieus verschijnsel. Zo is de burn-out inmiddels de voornaamste oorzaak van langdurig ziekteverzuim geworden, omdat het veroorzaakt kan worden door werkstress. De symptomen van een mogelijke burn-out zijn doorgaans vrij duidelijk, ondanks dat er sprake kan zijn van veel verschillende symptomen en dat deze per persoon kunnen verschillen. Herken jij mogelijke symptomen bij jezelf? Dan is het verstandig om een burn-out test te maken. Bij een burn-out geldt namelijk dat hoe eerder je erbij bent, des te sneller je kunt genezen van een burn-out. Ben je er echt snel bij, dat wil zeggen voordat je burn-out een feit is, dan kun je een burn-out vaak zelfs voorkomen. 

Maar waar vind ik dan een goede gratis burn-out test?

Wanneer je zoekt naar een gratis burn-out test, zul je zien dat deze op diverse plekken wordt aangeboden. Een goede indicatie van hoe het met jouw stressniveau is gesteld, is van cruciaal belang. De uitkomst van de test moet te vertrouwen zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat je twijfels hebt bij de kwaliteit van een gratis burn-out test. Daarom willen wij je benadrukken dat je een kwalitatieve, wetenschappelijk onderbouwde burn-out test moet gebruiken. Wij vertellen je graag meer hierover.

Betalen voor een burn-out test?

Hoewel de behandeling van een burn-out soms (deels) door een aanvullende verzekering vergoed wordt, geldt dat niet voor een burn-out waarvoor je moet betalen. Liberi is al vele jaren een gerenommeerde partij op het gebied van burn-out coaching. Zij weten hoe je kunt genezen van een burn-out en hoe je een mogelijk naderende burn-out kunt voorkomen. Met hun hulp gaat dat je lukken. Een van de doelstellingen is echter ook om de drempel voor hulp te verlagen. 

Een burn-out is nog steeds iets waar veel mensen zich voor schamen of waar zij moeilijk over kunnen praten. Wie te maken krijgt met een burn-out, voelt soms dat hij/zij faalt en ervaart dit als een teken van zwakte. Dat is echter absoluut niet waar. Iedereen kan onder bepaalde omstandigheden getroffen worden door een burn-out. Het doel moet dan ook zijn om het aantal burn-outs terug te dringen en mensen met een burn-out te helpen. Daarom zijn de coaches bij Liberi van mening dat je nooit moet betalen voor een burn-out test. Het maken van een burn-out test is een eerste en belangrijke stap op weg naar hulp. Naar herstel of mogelijk preventie.

Hoe een goede burn-out test werkt

De meest bekende burn-out test (gevaseerd op de gevalideerde 4DKL) werkt door 50 meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze vragen gaan over je geestelijke en lichamelijke gesteldheid, hoe jij je in bepaalde situaties voelt en of je bepaalde klachten ervaart. De vragen die je gesteld krijgt, zijn uiteraard niet zomaar gekozen. Ze worden gesteld om een betrouwbare inschatting te maken van hoe het gesteld is met jouw stressniveau en of er wellicht sprake is van een verhoogd risico op een burn-out. Misschien wijst de test zelfs uit dat je waarschijnlijk al een burn-out hebt. 

De gratis burn-out test op de site van Liberi, wordt onderbouwd middels een wetenschappelijke methode: de 4DKL-methode. Deze methode geldt als een officiële, gecertificeerde methode voor specialisten om een burn-out vast te stellen. Niet elke gratis burn-out test maakt gebruik van deze methode. Wij kunnen uiteraard niet van elke test beoordelen hoe betrouwbaar deze is. Wat wij je wel kunnen garanderen, is dat ze bij Liberi een test bieden die een uiterst betrouwbaar resultaat geeft.

De vier dimensies

Zoals je wellicht al uit de naam op kunt maken, werkt de methode die zij hanteren voor hun burn-out test met vier dimensies. Deze dimensies zijn “distress” (in hoeverre ervaar je spanning), depressie, angst en somatisatie. Somatisatie is de mate waarin je lichamelijk reageert op stress. Door deze vier gebieden onder de loep te nemen, kan een goede inschatting worden gemaakt van jouw risico op het krijgen van een burn-out. 

De vragen naar eerlijkheid invullen

Wanneer je de test maakt, wil je kunnen vertrouwen op een accurate uitslag. De test garandeert deze, maar uiteraard alleen wanneer je de vragen naar waarheid invult. Dat kan misschien lastig zijn, want het is mogelijk dat je de test als confronterend ervaart. Wanneer je reeds overspannen bent, is het misschien moeilijk om je gevoelens, angsten en klachten te herkennen.

Onthoud echter: de test is objectief. Niemand oordeelt over je; de test is bedoeld om je te helpen. Vul de test dan ook altijd naar waarheid in. Doe je dit niet, dan zullen de testresultaten niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zorg ervoor dat je de test op een rustig moment maakt en dat je een goede inschatting van de actuele situatie kunt maken. Het invullen duurt hooguit enkele minuten.

Ik heb de test gemaakt, en nu?

Wanneer je alle vijftig vragen hebt beantwoord, ontvang je direct een score. Deze score is onderverdeeld in de vier eerder genoemde gebieden. Je weet dan direct hoe het met jouw risico gesteld is. Deze gratis burn-out test is tot op dat moment volledig anoniem. Je kunt met de testuitslagen doen wat je wilt. Op elk gebied krijg je direct een advies. Je hoeft dit advies niet op te volgen, maar het wordt natuurlijk niet voor niets gegeven.

Je kunt met de testscores doen wat je wilt. Omdat het een wetenschappelijk onderbouwde en officieel erkende test is, kun je de resultaten gebruiken om te overleggen bij een specialist. 

Direct hulp krijgen

Maak jij je zorgen over de uitslag van de burn-out test en wil je direct hulp krijgen van een ervaren professional? Bij Liberi bieden ze altijd een burn-out coach aan bij jou in de buurt. Na het maken van de test kun je indien je dit wenst direct jouw gegevens achterlaten. Zij zullen dan zo snel mogelijk contact met je zoeken.

Vervolgens plannen zij een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek kunnen zij je alles vertellen over de unieke methode en krijg je vanzelfsprekend de gelegenheid om al je vragen te stellen. Bevalt de kennismaking – ook deze is geheel gratis en vrijblijvend – dan kan de burn-out coach bij jou in de buurt met je aan de slag. Met jouw persoonlijke Fasenplan zul je stap voor stap en effectief begeleid worden naar een blijvend herstel zodat je weer gelukkig, gezond, fit en klachtenvrij in het leven kunt staan. 

 

https://liberi.nl/