TAEC
Image default
Zakelijk

Waarom digitaal werken?

Digitaal werken, pas jij dit al toe met je onderneming? En is jouw bedrijf eigenlijk al klaar voor een digitale toekomst? Het zijn vragen waar je bij gaat nadenken. Iedereen wilt natuurlijk dat zijn of haar bedrijf een goed geoliede machine is. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Tegenwoordig leven we namelijk in een digitale wereld. De meeste mensen zijn al volledig gedigitaliseerd in hun privéleven, maar houden de boot af als het gaat om digitalisering binnen het bedrijf. De wereld verandert en bedrijven veranderen mee. Heb jij je eigenlijk wel eens afgevraagd hoe jouw bedrijf er in de toekomst uit zal zien?

Privé en zakelijk

Online werken is handig, maar een digitale verandering doorvoeren op de werkvloer lijkt moeilijker. Wanneer er een digitale verandering plaatsvindt in het privé leven heb je te maken met individuen, maar wanneer je een digitale verandering door moet voeren binnen een organisatie spreek je over processen. Bij een organisatie gaat alles ineens over de kop. Systemen waar mensen soms al jaren mee hebben gewerkt worden veranderd, maar er is helaas geen keuze meer. Bedrijven kunnen niet anders dan het omarmen van digitalisatie. Het is niet langer efficiënt om processen handmatig uit te laten voeren. Door de digitalisering en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie is er een betere en efficiëntere manier van werken ontstaan en kan data beter verwerkt worden. Doordat processen worden geoptimaliseerd ontstaat er een duidelijker overzicht in bedrijfsresultaten.

Werknemers van de toekomst

Digitaal werken, het is een kwestie van gewenning. Mensen zullen zich los moeten maken van standaarden en zich open moeten stellen voor nieuwe ontwikkelingen. Mensen werken soms al jaren met gewoontes en standaarden en kunnen niet wennen aan iets nieuws. De kunst is om anders te gaan denken, maar daar houden mensen niet van, vertrouwd is goed genoeg. Zijn jouw werknemers eigenlijk al klaar voor de toekomst? Een verandering klinkt bedreigend, maar het doorvoeren van online werken verlaagt de werkdruk enorm en minimaliseert de kans op het maken van menselijke fouten. Naast dat het de efficiency verhoogd, maakt het digitaal werken het leven van werknemers gemakkelijker. De algemene angst voor verandering zal blijven, maar er zijn ook genoeg mensen die het veranderingsproces omarmen. Gebruik en motiveer de juiste mensen zodat jouw bedrijf succesvol kan veranderen.

Voor- en nadelen digitaal werken

Digitalisering heeft veel impact op bedrijven en mensen. Digitaal werken heeft niet alleen een positieve keerzijde, maar ook een negatieve. Bedrijven digitaliseren zodat informatie toegankelijker wordt en informatie makkelijker uit te wisselen is. Er zijn veel voordelen met betrekking tot online werken. Een groot voordeel van digitaal werken is dat het goed voor het milieu is. Een goed voorbeeld is dan ook het gebruik en onnodig weggooien van papier. De informatie is makkelijker te automatiseren en het delen van grote hoeveelheden informatie wordt eenvoudiger. Hierdoor kan ook de informatie beter geanalyseerd worden. Digitaal werken kent ook zijn nadelen. Doordat bedrijven digitaliseren moeten er vaak dure elektronische apparaten worden aangeschaft. Het bedrijf wordt volledig afhankelijk van het internet en heeft moeilijker grip op werknemers, omdat het werk te flexibel wordt.

Tips voor digitaal werken

Er zijn veel tips als je praat over online werken. De belangrijkste worden genoemd, namelijk: blijf kritisch, stel doelen, wordt gemotiveerd, maak haalbare stapjes, betrek andere erbij, reflecteer en beloon jezelf.

 

Hulp nodig bij de verandering naar digitaal werken? Vraag het het adviesbureau!