TAEC
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom je vrije tijd belangrijk is

Het leven kan druk zijn. Dat is een reden te meer om wat vrije tijd te nemen.

Wanneer was de laatste keer dat je je vrije tijd benutte? Natuurlijk, het leven is druk. Zelfs als je niet werkt, is er altijd wel iets dat gedaan moet worden. Tijd voor jezelf nemen voelt voor sommige mensen als luiheid. Maar hoewel bezig blijven belangrijk is, is vrije tijd dat ook. Het hoeft niet veel tijd te zijn – zelfs een paar uur hier en daar kan echt helpen. Als je jezelf niet de tijd gunt om te ontspannen en na te denken, zou je jezelf wel eens een slechte dienst kunnen bewijzen. Lees hier waarom af en toe wat vrije tijd zo belangrijk is.

Het maakt je productiever

Voor sommige professionals klinkt de gedachte om te stoppen met hun werk om productiever te zijn krankzinnig. Er is altijd meer dan genoeg werk om de tijd mee te vullen, en het kan moeilijk zijn om jezelf ervan te overtuigen dat je een time-out moet nemen. Maar als je te veel hooi op je vork neemt, word je vaak trager in je werk, maak je meer fouten en kost het je uiteindelijk meer tijd. Even afstand nemen van het werk helpt om de geest leeg te maken en kan het het probleemoplossend vermogen verbeteren. Je kunt weer fris aan het werk en bent klaar om meer te bereiken.

Vermindert stress

De meesten mensen ervaren een zekere mate van stress in het werk. Het is onaangenaam, maar als het beheersbaar is, leer je er vaak effectief mee te leven. De problemen ontstaan wanneer je jezelf overstelpt met werk en jezelf niet de tijd gunt om je stress te beheersen. Het is aangetoond dat een vrijetijdsactiviteit stress kan verlichten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in het weekend even weg zijn van hun werk, minder stress ervaren dan degenen die zelfs op vrije dagen blijven werken. Gun jezelf tijd weg van deze situaties, zodat je er beter mee om kunt leren gaan.

Verbetert je humeur

Net als bij stress is aangetoond dat af en toe wat vrije tijd het humeur van mensen verbetert. De eisen van het werk en de problemen die je tegenkomt op het werk kunnen frustrerend zijn. Het is moeilijk om aan dat gefrustreerde gevoel te ontsnappen als je jezelf nooit de kans geeft om even buiten die sfeer te stappen. Soms kan een beetje tijd weg van een frustrerende situatie je duidelijkheid geven en je helpen het probleem te overwinnen.

Helpt je een evenwicht te vinden tussen werk en privé

Ondanks wat sommigen denken, is het mogelijk om een balans te vinden tussen werken en tijd voor jezelf nemen. Het evenwicht tussen werk en privéleven is een groeiende prioriteit voor veel professionals – vooral voor degenen die de zogenaamde “pensioenjaren” ingaan. Maar om dat te bereiken, moet men weten waar de twee te scheiden. Als je je vrije tijd serieus neemt, kun je die regels en structuur aanbrengen tussen wanneer je werkt en wanneer je niet werkt.

Houdt je actief

Boomers zijn een actieve groep en lijken erg op hun hoede om “lui” te worden. Maar jezelf de tijd gunnen om te ontspannen betekent niet dat je inactief moet zijn. In feite is vaak het tegendeel waar. Als we in beslag genomen worden door het werk, verwaarlozen we vaak onze lichamelijke activiteit. Je kunt je vrije tijd echter gebruiken om te wandelen, fietsen, sporten of andere activiteiten waar je normaal geen tijd voor hebt. Deze tijd weg van het werk biedt je de mogelijkheid om uit te gaan en in beweging te komen.

Het is goed om trots te zijn op je werkethiek, maar vergeet niet dat vrije tijd iets is wat je moet omarmen, niet negeren.