TAEC
Image default
Dienstverlening

Wat is Cloud Accounting?

Wat is Cloud Accounting?

Misschien ben je de term al eens tegengekomen wanneer je probeerde om boekhoudprogramma’s te vergelijken: Cloud Accounting. Nu is ‘de cloud’ tegenwoordig geen onbekend concept meer, maar toch roept het in het geval van boekhoudsoftware nog een aantal vraagtekens op. Waarom zou bijvoorbeeld een eenmanszaak nog steeds baat kunnen hebben bij cloud accounting? En is het wel veilig, al die financiële gegevens in de cloud?

Is cloud accounting wel veilig?
Het voornaamste verschil tussen cloud accounting en traditionele boekhoudsoftware is dat er bij cloud accounting geen informatie meer op je eigen computer staat. Al je gegevens worden opgeslagen op servers door de aanbieder van de software. In eerste instantie klinkt dit onveilig; je moet immers vitale financiële gegevens zomaar aan onbekenden toevertrouwen. Maar voor een hoop mensen kan het de veiligheid juist vergroten. Je eigen laptop kan immers gestolen worden, gegevens op een pc kunnen gehackt worden, de computer kan beschadigd raken door virussen en ga zo maar door.
Voor aanbieders van cloud accounting is het van vitaal belang om te zorgen voor uitstekende beveiliging en uitgebreide back-up mogelijkheden. Hun klantenbestand staat tenslotte vol met boekhouders en accountants; een doelgroep die erom bekend staat dat ze veiligheid en stabiliteit van financiële gegevens zeer belangrijk vinden. Dit zorgt er vaak voor dat je gegevens juist veiliger zijn bij zo’n bedrijf dan op je eigen computers. Voor veel mensen kan het immers al lastig genoeg zijn om te onderzoeken wat de beste boekhoudsoftware is. Om daar bovenop dan ook nog eens uitgebreid onderzoek uit te voeren naar computerbeveiliging is voor veel mensen simpelweg teveel. Het gevolg: De financiële gegevens van veel mensen zijn zeer kwetsbaar zolang ze op hun eigen computers blijven staan.

Waarom cloud accounting?
Met cloud accounting kan je overal bij je gegevens. Even inloggen en al je boekhouding is bij elkaar op één enkele plek. Dit is ideaal voor puur persoonlijk gebruik, maar ook wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van zogeheten hybride boekhouding. Bij hybride boekhouding doe je de simpele gedeeltes van je boekhouding zelf om zo de kosten van een boekhouder te minimaliseren. Daarna stuur je het door naar een professionele boekhouder om de puntjes op de i te zetten. Met cloud accounting kan alles live bekeken, besproken en aangepast worden, zonder dat er steeds een afspraak met de accountant gemaakt dient te worden. En voor wat grotere bedrijven kan het flink wat schelen in de overhead kosten: er hoeft immers geen geld besteed te worden aan hardware, upgrades, of beveiliging.

Al met al biedt cloud accounting dus flink wat voordelen. Het hangt af van je persoonlijke situatie of dit ook voor jou de beste oplossing is. Soms werkt traditionele boekhoudsoftware nog steeds beter. Laat je adviseren door één van onze boekhouders.

https://boekhouder-offertes.com/