TAEC
Image default
Adverteren

Wat te doen na woninginbraak?

Je komt thuis en alles ligt overhoop. Het is duidelijk… er zijn inbrekers in je huis geweest. Er razen allerlei gedachten en gevoelens door je heen. Wat nu? Je hoopt dat het je nooit overkomt. Een woninginbraak gaat je niet in de koude kleren zitten. Niet alleen ben je waardevolle spullen kwijtgeraakt, misschien wel met veel emotionele waarde, maar ook voel je je niet meer veilig in je eigen huis, nu je weet dat anderen binnen zijn geweest. Dit is wat je moet doen na een woninginbraak.

Zijn de inbrekers nog in je huis of kun je zien dat ze er niet lang geleden nog waren? Bel dan onmiddellijk 112. Mogelijk kunnen de inbrekers dan op heterdaad betrapt worden. Is dit niet het geval, bel dan het andere nummer van de politie, namelijk 0900-8844. Dan zal er een politieagent naar je huis komen en kun je aangifte doen van de inbraak. De politie kijkt dan meteen of er sporen zijn. Het is daarvoor belangrijk dat je niets verandert aan hoe je het huis in eerste instantie aantrof. Soms kan de politie aan bepaalde sporen herkennen welke inbreker het is, bijvoorbeeld als iets een specifiek kenmerk is van een inbreker die ze al aan het opsporen zijn. Het is heel belangrijk om aangifte te doen, anders kan de politie niet achter de inbrekers aan. Ook heb je de aangifte nodig om een vergoeding te krijgen bij de verzekering.

Wat is de schade? Als je een schadevergoeding wilt ontvangen van de verzekeraar, moet je zo specifiek mogelijk aantonen wat er gestolen is. Maak dus een lijst met alle spullen die je mist en probeer zo veel mogelijk aankoopbewijzen te vinden, zoals bonnetjes of foto’s van het product. Ook de politie heeft hier iets aan, want als ze de spullen ergens aantreffen kan dit wellicht leiden tot een opsporing van de dader.

Wil je je voortaan veiliger voelen na de inbraak? Voor veel mensen helpt het om een bewakingscamera op te hangen. Ook een alarmsysteem kan een veiliger gevoel geven.

https://www.onlinecamerashop.nl/