TAEC
Image default
Zorg

Wat is een AED? En hoe werkt een AED?

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer op gang kan brengen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door een elektrische schok toe te dienen bij het slachtoffer.

Het is een misvatting dat bij een hartstilstand het hart helemaal stilstaat. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te “resetten” en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

Hoe bedien je een AED?

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken (vaak staat op de AED een afbeelding te verduidelijking waar de elektroden geplakt moeten worden). Wanneer je de elektroden correct hebt geplakt, gaat de AED het hartritme analyseren en zal jou begeleiden door de reanimatie. Je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schok als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag gebruik maken van een AED. Wel wordt er geadviseerd dat iemand, die hiervoor een AED cursus gevolgd heeft, dit doet. Deze weet beter wat hij/zij moet doen en hoe een AED werkt.

Reanimatiecursus en bediening AED

In Nederland zijn er verschillende organisaties die reanimatiecursussen aanbieden. Iedereen in Nederland mag zich inschrijven voor zo’n cursus. Tijdens deze cursus leer je hoe je moet reanimeren en hoe/wanneer je een AED moet gebruiken.

AED bij kinderen

De gewone AED is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.

AED kopen

Alle AED’s die je in Nederland kan kopen, hebben een CE-keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar. In gebruiksgemak verschillen de AED’s wel, maak daarom zorgvuldig een keuze voor welke leverancier u kiest.