TAEC
Image default
Woningen

Wat is een groendak?

Nu de aandacht voor duurzaamheid groeit, mag ook het groendak zich in toenemende belangstelling verheugen. Terecht, want een groendak heeft vele voordelen. Het is relatief goedkoop omdat het langer meegaat dan een conventioneel dak en het is onderhoudsarm. Bovendien is een groen dak mooi om te zien, helpt het de gevolgen van hevige regenbuien te dempen en is het goed voor het milieu. Een groendak neemt CO2 op, dempt de temperatuur in de stedelijke omgeving en filtert fijnstof uit de lucht.

Maar wat is dat nu eigenlijk, een groendak?

Het begon met sedum

De eerste groendaken uit de geschiedenis waren waarschijnlijk de hangende tuinen van Babylon. Maar in de moderne tijd denken we vaak meteen aan sedumdaken. Sedum is een vetplantje dat onder de meest onvriendelijke omstandigheden kan overleven. Dat maakt sedum tot de ideale pioniersplant als dakbedekking. Sedumdaken zijn bovendien erg licht, waardoor het op de meeste daken, plat of hellend) kan worden aangebracht.

Zwaardere groentuinen

Naast sedumdaken zijn er nog andere vormen van groendaken. Om ruimte te besparen wordt er wel eens voor gekozen om een tuin, moestuin of terras niet op het maaiveld aan te leggen, maar op het dak. Dit noemen we een tuindak, moestuindak of dakterras.  Voor de aanleg van dit soort groendaken is het vaak nodig om het onderliggende dak te versterken en een extra bescherming aan te brengen. Het is even wat werk, maar het resultaat mag er wezen.

Natuurdak

Het natuurdak lijkt een beetje op het sedumdak, maar in plaats van sedum groeien er andere planten. Het belangrijkste doel van een natuurdak is om de biodiversiteit in stand te houden en de lokale natuur te benaderen. Het natuurdak wordt dan ook ingezaaid met planten en bloemen die normaal in de natuur voorkomen. Soms wordt op een natuurdak ook nestruimte voor (kleine) dieren aangebracht. Zo kan een oude boomstam dienen als thuis voor solitaire bijen en andere insecten. Voor vogels zijn nestkastjes of kleine struikjes heel aantrekkelijk zijn.

Roofing Service Nederland

Roofing Service Nederland heeft al ruim 45 jaar ervaring met het aanleggen van alle soorten daken. Ook voor een groendak draaien wij onze hand niet om. Wij zorgen voor zowel de aanleg als het onderhoud van uw groendak. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw dak te bespreken.

https://roofingservice.nl/sedumdak/