TAEC
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe boot

Nederland bestaat voor negentien procent uit water dus je kunt eigenlijk overal wel heen varen. Het is daarom ook niet vreemd dat er ruim een miljoen mensen in Nederland wonen die weleens met een boot hebben gevaren. Er zijn mensen die watersport beoefenen, zoals waterskiën of zeilen. Ook zijn er erg veel vissers in ons land. Toch wordt de boot het meest gebruikt voor recreatie. Het is heerlijk om met familie en vrienden in het zonnetje te zitten op het dek van uw eigen boot. Reden genoeg dus om een boot aan te schaffen bij Just Marine, maar daar komt nog een hoop bij kijken. Wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? Na het lezen van dit artikel weet u alles wat nodig is om een goede keus te maken.

Verschillende boottypes en hun eigenschappen

Er zijn verschillende soorten boten op de markt en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Een aantal boten op een rijtje:

  • Sloepen
  • Rubberboten
  • Aluminium visboten
  • RIB boten

De sloep is een veel voorkomende boot. In principe zijn dit kleinere schepen die ontworpen zijn voor de pleziervaart. Een interessant feit is dat de eerste sloepen in Nederland zijn geïntroduceerd aan het einde van de negentiende eeuw en gebruikt werden voor de vangst van haring, kabeljauw en schelvis.
Rubberboten zijn er in alle soorten en maten. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen: hun drijfkracht ontlenen ze aan lucht die erin wordt geblazen. Deze boten zijn geschikt voor pleziervaart, maar worden ook gebruikt door de kustwacht om reddingsoperaties mee uit te voeren.
Een visboot wordt uiteraard gebruikt om mee te vissen. Deze boten zijn gemaakt van aluminium en hebben daardoor een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen. Zo is het proces van oxidatie heel anders dan bij andere metalen. Dit houdt dus in dat de boot niet roest en daarmee bespaart u een hoop schilderkosten. Ook zijn deze boten erg licht en dus zeer geschikt om te vervoeren op een boottrailer. U kunt deze boot overal mee naartoe nemen.
De Rigid Inflatable Boat of RIB boot is een ander variant op een rubberboot. Deze wordt ook met lucht opgeblazen, maar toch is er een groot verschil. Een RIB boot heeft zoals de naam al zegt een harde onbuigbare onderkant. Een rubberboot heeft deze niet. De RIB boot is geschikt voor alle watertypes.

De belangrijkste tips voor het aanschaffen van uw boot

Nu u alles weet over de verschillende types en varianten is het tijd om alle tips op een rijtje te zetten. Op deze manier weet u zeker dat u straks met een prachtige boot het water op kunt. Bedenk altijd eerst wat voor boot u zoekt. Wilt u met uw vrienden uitstapjes maken? Of gaat u liever een weekendje varen met het hele gezin? Kijk ook goed naar uw budget. Mocht u een wat kleiner budget hebben is het verstandig om op zoek te gaan naar een goeie tweedehands boot. Als u wat meer geld tot uw beschikking heeft behoort een nieuwe boot ook zeker tot de mogelijkheden. Nadat u deze zaken op een rijtje hebt gezet zijn er nog een aantal punten om goed op te letten.

Het papierwerk

Uiteraard is het belangrijk dat alle papieren van de boot in orde zijn. Als u een tweedehands boot wilt aanschaffen kunt u aan de hand van de eigendomspapieren controleren of de boot niet gestolen is. Als de boot na juni 1998 op de markt is gebracht dan is deze voorzien van een CIN code. Met deze code kunt u aanvullende informatie over de boot opvragen zoals het bouwjaar en de plaats van constructie.

Een inspectie uitvoeren

Het is zeer belangrijk om een inspectie uit te voeren als u een boot wilt aanschaffen. Als u dit niet doet kunt u geen aanspraak maken op de reparatie van eventuele verborgen gebreken. Doe dit alleen zelf als u echt verstand van schepen. Bij twijfel is het beter om een expert in te schakelen zodat u zeker weet dat u geen kat in de zak koopt.

Na een testvaart bent u er klaar voor!

Net als bij een auto is een testvaart zeker aan te raden. U kunt kijken of u het juiste gevoel krijgt bij het schip naar keuze en of deze aan uw eisen voldoet. Na deze test hebt u alle informatie om een goede keus te maken. Dus waar wacht u nog op? Kies het ruime sop! Wil je graag een boot kopen, bezoek dan deze website of ga naar de showroom van Just Marine. Deze is te vinden aan de Nijverheidsstraat 11a in Heerhugowaard.

https://www.justmarine.nl/