TAEC
Image default
Zakelijk

Zit sta bureau: Waar op letten bij de aanschaf?

Zit sta bureaus zijn mateloos populair in vooruitstrevende bedrijven. Hoewel nog niet iedereen het nut er van inziet wint dit relatief nieuwe fenomeen snel aan populariteit. 

Sinds de introductie pakten hippe bedrijven deze nieuwe vorm combinatie tussen sta- en zitplekken snel op en werden voordelen direct ondervonden. Niet alleen werknemers maar ook werkgevers plukken de vruchten van zit sta bureaus

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van zit sta bureaus, leggen we uit wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. 

Wat is een zit sta bureau en wat zijn de voordelen?

Een zit sta bureau is een in in hoogte verstelbaar bureau. Meestal zijn zit sta bureaus zeer makkelijk in hoogte verstelbaar. Er zijn dan ook allerlei varianten op de markt die het nog makkelijk maken om de instellen aan te passen. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische zit sta bureaus maar ook handmatige varianten. Vanzelfsprekend is de prijs afhankelijk van de opties die je kist. Zo zijn elektrische zit sta bureaus over het algemeen duurder dan de handmatige varianten. 

De populairste voordelen van een zit sta bureau zijn: 

  • Rugklachten voorkomen en verminderen
  • Mobiliteit verbetert
  • Productiviteit verhoogt
  • Ziektes kunnen voorkomen worden
  • Sneller werken

Rugklachten worden aanzienlijk verminderd door het gebruik van zit sta bureaus. Doordat de wervelkolom staand een meer natuurlijke houding aanneemt dan zittend worden wervels in de onderrug beter verdeeld. Over het algemeen ervaren werknemers met rugklachten staand werken als prettiger dan zittend. 

Mobiliteit verbetert aanzienlijk gezien je snel van de werkplek weg kan. In functies waarbij de werknemer veel heen en weer loopt tussen de eigen werkplek en andere andere plekken is een zit sta bureau uitstekend in te zetten. 

Productiviteit verhoogt doordat de hersens gedurende staand werken een stuk actiever zijn dan tijdens zittend werken. Weg met die after lunch dip die altijd opkomt als je gaat zitten!

Ziektes voorkomen door staand te werken? Diverse hart en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 kunnen voorkomen worden door ondermeer staand te werken. 

Sneller werken door staand te vergaderen. Onderzoek wijst uit dat staand vergaderen ongeveer een kwart in de tijd scheelt. Dus voor elke vier meetings heeft er één tijdloos plaatsgevonden!

Opstellingen, vormen en aantal werkplekken

Zit sta bureaus komen in eindeloze vormen, maten en combinaties. De meest voorkomende opstelling is het enkelvoudige bureau. Dit is simpelweg een enkel zit sta bureau zonder aanvullende werkbladen, recht toe recht aan. 

Teams gebruiken vaker een dubbele combinatie, ook bekend als een duo opstelling. Hierbij staan twee zit sta bureaus tegenover elkaar. Vaak worden deze bureaus ook als combinatie verkocht, soms zelfs als één geheel. Vier aan elkaar geschakelde werkplekken zijn een andere populaire combinatie voor teams. Het concept is hetzelfde als de duo opstelling maar dan met vier werkplekken in plaats van twee. 

Hoekbureaus zijn ook als zit sta variant verkrijgbaar. Hierbij is een traditioneel hoekbureau voorzien van verstelbare poten waardoor ook werknemers met een groter werkblad de voordelen van een zit sta bureau kunnen ervaren. 

Tot slot: Blijf gezond en stimuleer beweging op de werkplek

Gezonde werknemers zijn gelukkiger op hun werkplek. Daarom is het belangrijk om naast een zit sta bureau lichaamsbeweging te stimuleren. Bijvoorbeeld door de lift over te slaan en voor de trap te kiezen. Overweeg eens een fiets van de zaak tegenover een auto of geef korting op een sportschool-abonnement voor je werknemers.