TAEC
Image default
Financieel

5 Alternatieven voor sparen

Je geld op de bank zetten en wachten op een enorm bedrag aan rente? Dat is tegenwoordig slechts een illusie uit het verleden. Nu de rente zo ontzettend laag staat hebben we voor jou vijf alternatieven voor het sparen van geld op een rijtje gezet. Met deze tips haal je dus toch iets van rendement uit je spaargeld zodat je bijvoorbeeld lekker op zonvakantie kan, doe er dus je voordeel mee!

Beleggen in aandelen
Een van de meest gebruikte alternatieven voor sparen is beleggen, en dan voornamelijk in aandelen (of in crypto munten). Een voordeel van beleggen in aandelen is dat er een mogelijkheid is om een hoger rendement te halen dan als je je spaargeld op de bank laat staan maar er zijn echter wel risico’s aan verbonden. Beleg daarom altijd alleen met geld dat je niet meteen nodig hebt of “over” hebt en spreid je beleggingen. Daarnaast is het ook belangrijk om goed op te kosten te letten die je maakt en om alleen je geld ergens in te stoppen wat je daadwerkelijk begrijpt. 

Investeren in vastgoed
Je zult het ongetwijfeld hebben meegekregen in de laatste paar jaren. De prijzen voor huizen rijzen in grote delen van het land de pan uit. Op dit moment wordt er zelfs gesproken over een oververhitte markt, maar er is ook niet echt een reden om aan te nemen dat de markt (binnenkort) gaat afkoelen. Als je (veel) geld op de bank hebt staan, kun je dus overwegen om te investeren in vastgoed. Heb je nou niet genoeg geld voor een hele woning of appartement? Je kunt creatief zijn en bijvoorbeeld ook investeren in een garagebox in een drukke wijk.  

Aflossen op je hypotheek 
Een ander goed alternatief voor sparen is extra aflossen op je hypotheek. Je bespaart dan geld omdat je geen rente en aflossing meer hoeft te betalen voor dat deel van de hypotheek dat je aflost. Stel dat je €10,000 aflost op je annuïteitenhypotheek waar je 2% rente voor betaalt. Je bespaart dan ongeveer €30 per maand, waarvan ongeveer €20 aan aflossing en €10 aan rente. Hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt, hoe hoger de besparing. 

Andere spaarrekening
Er zijn alternatieven voor banken die een hogere spaarrente geven dan de “grootbanken” zoals bijvoorbeeld ING, Rabobank etc. Zo zijn er enkele partijen die een rente van 0,15% of zelf 0,2% geven. Dat is nog steeds niet veel maar dan krijg je in ieder geval meer dan bij de grootbanken. Ook is het een idee om een spaarrekening in het buitenland te vestigen. 

Verduurzaming woning
Heb je voldoende spaargeld? Dan kan je er ook voor kiezen om dit te investeren in het verduurzamen van je woning. Doe dit alleen met geld dat je nergens anders voor nodig hebt en dus echt “over” hebt. Een goed voorbeeld van waarin je zou kunnen investeren is zonnepanelen. Deze investering betaalt zich immers terug door middel van teruglevering. Over het algemeen verdien je de investering in zonnepanelen binnen 3-6 jaar terug. 

Met deze vijf alternatieven kan jij dus je geld van je spaarrekening afhalen, hou er wel rekening mee dat dit nooit zonder risico is. In sommige gevallen is je geld namelijk moeilijk terug te halen, bijvoorbeeld als je eenmaal je hypotheek hebt afgelost kun je dit geld niet zomaar terugvragen.