TAEC
Image default
Financieel

Bewindvoering aanvragen: waarom en hoe?

Waarom kies je voor een bewindvoerder? Bewindvoering biedt financiële bescherming

Indien men financiële problematiek ervaart doet men er verstandig aan een bewindvoerder in te huren. Dit voorkomt dat iemand in de schulden raakt en het overzicht compleet verliest in een doolhof van facturen en betalingen. Een bewindvoerder kan dit op orde stellen door alle financiële verplichtingen van de klant te beheren. Bewindvoering is een speciaal Nederlands vak omdat het deel uitmaakt van een sociale samenleving. In andere landen moet iemand zichzelf maar redden. Ook als hij geen geld heeft. Bewindvoerders nemen de verantwoordelijkheid op hun schouders zodat klanten aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Problemen met uitstellen en niet op tijd betalen worden zo uit handen gegeven. De klant krijgt geen last meer van incasso bureaus en deurwaarders die op de stoep staan. Het haalt ook een hoop onrust en angsten weg. Ook worden er regelingen getroffen indien nodig zodat de klant zijn betalingsverplichting altijd nakomt. Ook ernstige gevolgen zoals dakloosheid doordat er huurschuld of een hypotheek achterstand ontstaat worden op deze manier voorkomen.

Bewindvoering en ziektes als dementie of een handicap

Bewindvoering biedt een vleugel van bescherming tegen misbruik door derden of juist door naaste familieleden van mensen die door hun psychische beperking of door alzheimer niet in staat zijn om voor hun eigen financiën te kunnen zorgen. Dit kunnen onder andere mensen zijn die ontoerekeningsvatbaar zijn. Denk aan aankopen die worden gedaan waarvoor onrechtmatige toestemming is aangevraagd kunnen zo worden terug gedraaid door de bewindvoerder. Mensen met dementie en alzheimer weten vaak niet wat ze doen of kopen. Hun beslissing kan onterecht en impulsief zijn genomen. Voor ze het weten zitten ze bijvoorbeeld aan een duur abonnement vast die ze niet op korte termijn kunnen beëindigen. Een bewindvoerder staat paraat voor dit soort zaken en grijpt in.

Niet om kunnen gaan met geld

Ook mensen zonder beperking die het moeilijk vinden om met geld om te gaan komen in aanmerking voor bewindvoering. Denk aan schulden door of rookverslaving, het voorlaten gaan van vakanties en het niet betalen van vaste lasten of andere dure aankopen die ervoor zorgen dat noodzakelijke kosten niet meer worden voldaan. Een bewindvoerder regelt alle betalingen die essentieel zijn. Denk aan huur, leningen, de zorgverzekering, een abonnement, energie en alle andere verplichtingen. Voor mensen die al in de schulden zitten kan een speciale bewindvoerder uit de wet schuldsanering worden aangewezen. Deze beheert alle gemaakte schulden. De persoon in kwestie betaald in deze gevallen meestal wel gewoon zijn vaste laten zelf.

Hoe vraag je bewindvoering aan?

Bewindvoering wordt via de rechter toegekend als blijkt dat een persoon mede door zijn ziekte of handicap niet meer zelfstandig in staat is om zijn financiën te beheren. Bewindvoering kan naast familie ook worden aangevraagd door een behandeld arts. Er moet door de aanvrager in de familie een speciaal soort formulier worden ingevuld. Dit is de akkoord verklaring. Professionals dienen de extra verklaring via de rechtbank op te vragen. Het bewindvoeringskantoor stuurt alle benodigde documenten naar de rechtbank. Soms wordt het besluit direct genomen op basis van alle stukken die zijn ingediend. Soms moet de cliënt zelf nog in de rechtbank verschijnen voor aanvullende informatie.

Bronvermelding: BKNB Bewindvoering