TAEC
Image default
Industrie

De evolutie in de glastuinbouw staat niet stil

Reeds geruime tijd waren tuinders op zoek naar mogelijkheden om meer gewassen te kunnen kweken. Tegelijkertijd ging men ook op zoek naar de meest optimale omstandigheden om die gewassen in te kunnen kweken. Voor allebei deze problemen geldt dat glastuinbouw eigenlijk de perfecte oplossing weet aan te bieden. Ondanks dit gegeven was het aanvankelijk zo dat verschillende nadelen roet in het eten dreigden te gooien. Het ging hierbij dan voornamelijk om het feit dat glastuinbouw een negatieve impact bleek te hebben op de omgeving. Gelukkig zijn het merendeel van deze nadelen tegenwoordig aanzienlijk teruggeschroefd of zelfs volledig opgelost. De evolutie in de glastuinbouw staat dan ook vast en zeker geen moment stil.

Wat is glastuinbouw precies?

Bij glastuinbouw wordt er gebruik gemaakt van speciale kassen. Deze kassen bestaan doorgaans uit grote glaspartijen waardoor er zonlicht van buiten naar binnen kan vallen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de gewassen tijdens de dag kunnen rekenen op een degelijke hoeveelheid zonlicht, daarnaast spreekt het voor zich dat dit ook kan helpen om de energiekosten binnen de perken te houden. Dit was jarenlang één van de belangrijkste pijnpunten van deze manier van gewassen kweken. Tegenwoordig is dat, mede door de komst van uiteenlopende nieuwe mogelijkheden en technieken gelukkig niet langer het geval. De verbeteringen die door de jaren heen aan glastuinbouw zijn doorgevoerd hebben ervoor gezorgd dat de interesse erin alleen maar nog is toegenomen.

Op welke voordelen kan je rekenen bij glastuinbouw?

Glastuinbouw zorgt ervoor dat tuinders over de hele wereld tegenwoordig kunnen rekenen op heel wat extra voordelen. Allereerst is het op deze manier mogelijk om bepaalde gewassen te kweken in gebieden of landen waar dat voorheen niet mogelijk was. Dit kan ervoor zorgen dat veel meer landen of regio’s in staat zijn om veel beter in hun eigen voedselproductie te voorzien. Anderzijds is het zo dat glastuinbouw ook heel wat economische voordelen met zich mee kan brengen voor tuinders.

Glastuinbouw maakt het mogelijk voor tuinders om de meest optimale omstandigheden te creëren voor al hun gewassen. Dit zorgt ervoor dat er in één klap meerdere voordelen kunnen worden gerealiseerd. Aanvankelijk wordt het mogelijk om veel meer verschillende gewassen te kweken die mogelijks niet zouden overleven in de buitenlucht. Daarnaast is het ook zo dat de gewassen aanzienlijk sneller gekweekt kunnen worden. Dit laatste kan een mooi, extra financieel voordeel met zich meebrengen voor tuinders. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de populariteit van glastuinbouw sinds jaar en dag verspreid over de wereld alleen maar toeneemt.

De komst van nieuwe, innovatieve technieken

TNO heeft de beschikking over een schat aan innovatieve technieken. Voor kassenbouwers geldt  

dat ze absoluut hun voordeel kunnen doen met deze technieken. Zij kunnen er dan ook voor kiezen om op verschillende manieren een samenwerkingsverband aan te gaan met TNO. Ondernemers kunnen in samenspraak met TNO dan ook uiteenlopende vraagstukken oplossen. Bovendien is het ook mogelijk om oriënterend advies te ontvangen over mogelijke verbeteringen in de bedrijfsvoering.