TAEC
Image default
Energie

Hoe werkte de oude subsidie zonnepanelen?

Zoals je wellicht weet is de subsidie zonnepanelen vervangen door een nieuwe wet, namelijk de BTW-regeling voor particulieren. Ben jij echter benieuwd hoe de subsidie zonnepanelen eruit zag vroeger? Dan ben je op dit artikel aan het juiste adres. We zullen hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste onderwerpen op dit gebied zodat je voorzien bent van alle informatie. Hierdoor weet je precies hoe de oude regeling in zijn werking gaat en wat de gedachte hierbij was. Ben jij benieuwd hoe de huidige regeling in zijn werking gaat? Op het internet kun je veel over de BTW-regeling voor particulieren vinden die gebruik willen maken van zonnepanelen.

De totstandkoming van de subsidie zonnepanelen

In 2012 was de subsidie zonnepanelen enorm populair. Zo werd er 21 miljoen beschikbaar gesteld waarbij op 1 oktober 7 miljoen van deze subsidie al was benut. In 2013 was de subsidiepot al in 6 maanden op. Mensen konden kiezen voor een landelijke subsidie die in 2012 en 2013 van kracht waren waarbij er een terugbetaling werd gedaan van 650 euro. Toen aangekondigd werd dat deze subsidie voor zonnepanelen aan de orde kwam, besloten enorm veel huishoudens om te gaan investeren in een nieuw systeem. In totaliteit werd door de Nederlandse overheid een budget ter beschikking gesteld van zo’n 50 miljoen euro. Veel mensen vinden dit een enorm groot bedrag, maar in realiteit valt dat best mee. Het huidige systeem geeft namelijk veel meer korting. De subsidie is door de overheid afgeschaft omdat de kostprijs van de panelen daalde.

De oude lokale subsidies

Naast de landelijke subsidie om 650 euro te krijgen, bestonden er ook veel gemeenten lokale regelingen. Deze kon je op dat moment boven de SDE aanvragen. Hierbij werd vaak aan de monteur gevraagd of je in aanmerking kwam voor de betreffende subsidie. Ook hanteerde elke gemeente zijn eigen voorwaarden voor de subsidie. Om deze reden was informeren een noodzakelijke stap in het krijgen van extra subsidies. Als we de gemeente Amsterdam als voorbeeld pakken, gaf de gemeente Amsterdam onder de titel zon op je dak een subsidie op zonnepanelen. Het gaat hierbij om een eenmalige aanschaf subsidie van 1.500 euro, terwijl Noord-Brabant slechts een subsidie verstrekt van eenmalig 500 euro.

En nu, waar kun je nu aanspraak op maken?

Zoals je wellicht weet is het dus niet meer mogelijk om aanspraak te doen op de landelijke subsidieregeling van de overheid. Echter, wilt de overheid wel zonnepanelen stimuleren. Om deze reden heeft de overheid gekozen om particulieren die zonnepanelen aan te schaffen als btw-ondernemer te zien voor de periode dat de panelen worden aangeschaft. Deze regeling is voordeliger dan de oude subsidie zonnepanelen. Dit komt omdat je hierdoor 21 procent van de aanschafwaarde van de zonnepanelen in aftrek kan brengen waardoor je het geld terug krijgt. Waar je bij de subsidie zonnepanelen 650 euro terug kon krijgen, kan je op dit moment dus veel meer geld terug krijgen wat het een stuk interessanter maakt om te kiezen voor zonnepanelen.