TAEC
Image default
Industrie

Wat is er speciaal aan de PTFE slang?

Het materiaal PTFE wordt meer en meer toegepast, en dat is niet zonder reden. Het materiaal heeft namelijk een aantal bijzondere eigenschappen waardoor de producten zeer breed inzetbaar zijn. Je komt ze tegen in huis-, tuin-, en keukenproducten, van koffiezetapparaat tot 3d printer, maar vooral ook veel in de industriële omgeving. Wat een PTFE slang precies is en doet, en vooral wat je ermee kunt, gaan we in dit artikel haarfijn uitleggen!

 

Wat is of doet PTFE nu eigenlijk

Allereerst vertellen we je hoe PTFE aan zijn naam komt. PTFE is de scheikundige benaming voor polytetrafluoroethylene, een synthetische polymeer welke uit fluor en koolstof is opgebouwd, welke twee basiselementen zijn. Wie de term PTFE niets zegt, is vast wel bekend met de naam Teflon. 

Teflon is een merknaam. Teflon is PTFE. Teflon oftewel PTFE bestaat eigenlijk al sinds 1938. Het is namelijk uitgevonden door Roy Plunkett welke destijds voor de firma DuPont werkte. DuPont ontwikkelt naast Teflon ook Nylon, Lycra, en Kevlar. 

Nu je weet dat Teflon een merknaam is, en PTFE hetzelfde is als Teflon, krijg je vast al een idee bij welke producten het materiaal wordt ingezet, en welke algemene eigenschappen het heeft. Bij Teflon denken veel mensen aan pannen, en wel de braadpannen en koekenpannen met een anti aanbak laag. Teflon / PTFE is namelijk hittebestendig en kan een temperatuur aan van 327 graden Celsius boven nul. Tegelijkertijd kan het ook met extreme kou prima overweg. PTFE behoudt namelijk ook zijn eigenschappen bij -190 graden Celsius.

Van PTFE wordt ook vaak bij slangen gemaakt. De PTFE slang heeft als kenmerk dat ze gas en/of vloeistof te kunnen transporteren, en ook nog flexibel te zijn. PTFE slangen kunnen tegen zeer agressieve gassen en vloeistoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mierenzuur, azijnzuur, chloorsulfonzuur, zwaveldioxide, aceton, en benzeen. Ook de meeste gassen, waaronder butaan of ammoniakgas, diverse soorten oliën tasten de PTFE niet aan. Koude of hete vloeistoffen of gassen kun je dus perfect transporteren via een PTFE slang.

 

Waar worden PTFE slangen ingezet

De PTFE slang wordt bij zeer veel toepassingen ingezet, waaronder machines in productieprocessen, maar ook in de 3d printer die je thuis of op kantoor hebt staan. Bij de 3d printer wordt de PTFE slang gebruikt als doorvoer voor de filament. Je kunt er dus ook een vast materiaal doorheen transporteren en zodoende begeleiden.

 

PTFE slang kopen

Nu je wellicht geïnteresseerd bent geraakt, volgt de volgende vraag… Waar kun je een PTFE slang kopen? Dit doe je het beste online, dus via internet. Je kunt het product namelijk eenvoudig bestellen en thuis of op kantoor geleverd krijgen, zonder er de deur voor uit te hoeven. Bestellen kan bijvoorbeeld bij https://ptfetubeshop.com/. Deze shop is gespecialiseerd in PTFE slangen en levert topkwaliteit in rollen of op maat gesneden stukken in vele verschillende diameters.