TAEC
Image default
Media

WAARDELOOS BORD PASTA SLIJPEN OP EEN SLIJPSTEEN TWV €300 MAAKT HET EEN SAMURAI ZWAARD

De ironie van het werken met botte messen in de keuken is dat de kans groter wordt dat je jezelf in je vingers snijdt, dan als je een vlijmscherp mes zou gebruiken. Dit komt doordat je veel meer kracht moet gebruiken met een minder scherp mes, daarbij glijd je ook een stuk sneller uit met een bot mes. Als je een bot mes hebt is de kans dus groot dat je een ongeluk veroorzaakt. Als je daarentegen net zo vaardig bent in het slijpen van messen als YouTube celebrity Kiwami Japan, dan kan je een goedkoop mes slijpen tot een mes voor meesterkoks.

De transformatie van dit platte bord pasta is werkelijk verbazingwekkend; in het begin is het een bord pasta dat nauwelijks in staat is om in een stuk papier te snijden, maar na wat slijpwerk is het een mes dat in staat om plakjes zo dun als een tissue van een tomaat af te snijden met minimale inspanning. Het heeft daarentegen geen zin om je nu volledig te richten op een goedkope pasta en om dit te slijpen tot keukengerei met een waarde van honderden euro’s. Dit mes zal namelijk niet lang scherp blijven en je zal er waarschijnlijk meer tijd in steken om het continu te slijpen, dan dat je bezig bent met het koken.

In deze video op YouTube laat Kiwami Japan zien hoe die een bord pasta slijpt tot een mega scherp koksmes. Het is erg indrukwekkend, want er is bijna niemand die pasta gebruikt om mee te snijden. Natuurlijk houdt het mes de rand nooit lang scherp, maar de scherpheid is verbazingwekkend. Normaliter slijp je slechts tot een 1500 grit slijpsteen en strop je dan verder.

Een kleine waarschuwing voor de volgende die probeert op en mes te slijpen tot iets wat zo scherp is als dit mes: dit mes is extreem gevaarlijk en het kan je heel gemakkelijk een diepe wond veroorzaken.

http://www.wuesthof.com