TAEC
Image default
Geschenken

Geboortestenen: nieuwe trend in sieraden

Je ziet het steeds vaker: sieraden met gekleurde steentjes erin verwerkt. Wat zijn deze steentjes en waar staan ze voor? Ik leg het graag voor je uit, want deze trend van geboortestenen zal de komende jaren alleen maar verder groeien.

Speciale betekenis

Een trend is het eigenlijk niet te noemen. Het is eerder een oude traditie in een nieuw jasje. Al eeuwen worden edelstenen verwerkt in sieraden voor moeders, om de geboortemaand van hun kinderen te symboliseren. De maand waarin het kindje is geboren heeft een eigen kleur en edelsteen. Ze zijn dus niet alleen voor de sier, maar hebben ook echt een speciale betekenis. Ze verwijzen naar de geboorte, als een soort aandenken aan de babytijd.

Gemaakt van Swarovski kristal

Tegenwoordig worden die edelstenen niet meer zo vaak gebruikt en zijn er voordeliger alternatieven. Denk aan geboortesteentjes van Swarovski kristal. Ze vertegenwoordigen de kleuren van de geboortemaanden en hebben een zelfde betekenis voor de dragers. Meestal zijn dat moeders of oma’s die op die manier hun kinderen en kleinkinderen dichtbij zich dragen.

Waar kan je een geboortesteen allemaal in verwerken?

Er is een groot aantal speciale sieraden waar deze betekenisvolle steentjes in verwerkt kunnen worden. Denk aan ringen, armbanden, kettingen en hangers. Al dan niet samen met de namen of geboortedatum van de kinderen. Bij gebruik van meerdere kristallen krijg je een mooi kleurrijk effect en als de maat van de bedeltjes dan hetzelfde is, geeft het toch een rustig beeld. Wie niet van kleuren houdt in sieraden, zijn naambedels een goed alternatief om zo ook een persoonlijk sieraad samen te stellen.

De kleuren per maand

De maand waarin het kind is geboren heeft een eigen kleur. Soms verwijzen de kleuren ook naar het sterrenbeeld, maar omdat die maanden niet gelijk lopen moet je dan kiezen voor de best passende kleur. Het is absoluut niet lastig om de juiste kleur te bepalen, je kijkt gewoon in onderstaand overzicht welke steen bij je past.

Januari – Steenbok – dieprood (granaat)

Februari – Waterman – paars (amethyst)

Maart – Vissen – helderblauw (aquamarijn)

April – Ram – kristalhelder (diamant)

Mei – Stier – donkergroen (smaragd)

Juni – Tweelingen – lila (alexandriet)

Juli – Kreeft – fuchsia (robijn)

Augustus – Leeuw – limegroen (peridoot)

September – Maagd – blauw (saffier)

Oktober – Weegschaal – roze (toermalijn)

November – Schorpioen – okergeel (citrien)

December – Boogschutter – azuurblauw (zirkoon)

Waar kopen?

Omdat het een opkomende trend is, zie je dat de geboortestenen op steeds meer plekken verkrijgbaar zijn. Je kan deze sieraden kopen bij een lokale juwelier, maar ook onlinezijn er veel winkels om deze speciale aandenkens te kopen. Houd er wel rekening mee dat – als je wil dat je armband of ketting lang mee gaat – dat je dan het beste voor een edelmetaal als goud of zilver kan kiezen. Zo’n speciaal aandenken met de geboortemaand van je kindje wil je natuurlijk voor altijd kunnen dragen en bewaren en heeft een hele belangrijke betekenis.

Er zijn aanbieders en merken in verschillende soorten en maten. Let op de reviews en bekijk de foto’s van de geboortesteen sieraden goed op de websites. Vaak krijg je dan al een beter beeld van wat je koopt. Het zou zonde zijn als het niet naar wens is, zeker als het zo’n speciale betekenis heeft.

Cadeau geven

Er zijn meerdere gelegenheden om deze bijzondere sieraden cadeau te geven. Omdat het voor de geboortemaand staat is een zilveren Joy geboortesteen ketting een bijzonder kraamcadeau voor de pasbevallen moeder.

Maar ook voor een jarige oma is het een uitkomst om al haar kleinkinderen bij zich te dragen. Voor Moederdag staan deze sieraden en bedels ook op nummer 1 als het er op aan komt. Voor een relatief lage prijs geef je toch iets heel bijzonders en origineels. Tot slot zijn Valentijnsdag en kerst om mooie gelegenheden om met sieraden aan te komen.

Geboortestenen zijn een blijvertje, dat is een ding dat zeker is. En mocht er een kindje bij komen, dan kan je je sieraad op een hele eenvoudige manier uitbreiden. Om op een kleurrijke manier te vieren dat er weer een nieuwe baby is geboren.