TAEC
Image default
Woning en Tuin

Lekkage vanuit cv ketel opsporen

Een kleine lekkage is sowieso niet 1-2-3 gevonden, als hij al überhaupt ontdekt wordt. Ontstaat er lekkage vanuit de cv-ketel, dan kan het zijn dat je zelf nergens last van hebt, maar de eventuele onderburen wel bijvoorbeeld. Zo kan het voorkomen dat er diverse keren monteurs langskomen die niets kunnen ontdekken. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. 

Lekdetectiebedrijf in de arm nemen

Het opsporen van een lekkage in een cv-ketel is een belangrijke stap om mogelijke schade te voorkomen en het verwarmingssysteem optimaal te laten werken. Er zijn verschillende methoden en technieken die kunnen worden gebruikt om een lekkage in een cv-ketel op te sporen. Een lekdetectiebedrijf zal, nadat er geen oplossing wordt gevonden, gebruikmaken van specialistische apparatuur, zoals het houden van een ultrasoon meting. 

Visuele inspectie

Allereerst is visuele inspectie een van de eerste stappen bij het opsporen van een lekkage. Dit omvat het controleren van de buitenkant van de cv-ketel op tekenen van waterdruppels, vochtige plekken, roestvorming, of andere indicatoren van een lek. Het is belangrijk om alle leidingen, verbindingen, en onderdelen grondig te inspecteren op mogelijke problemen. Dat wil overigens niet zeggen dat hier iets uitkomt. 

Waterdruk controle

Daarnaast kan het nuttig zijn om de waterdruk in het verwarmingssysteem te controleren. Een onverklaarbaar verlies van waterdruk kan een indicatie zijn van een lekkage ergens in het systeem, inclusief de cv-ketel zelf. Door de waterdruk regelmatig te controleren, kan een lekkage vroegtijdig worden opgemerkt voordat het ernstiger wordt.

Lekdetectiesysteem

Een andere methode om een lekkage in een cv-ketel op te sporen, is door het gebruik van een lekdetectiesysteem. Deze systemen kunnen sensoren bevatten die op strategische locaties rond de cv-ketel zijn geplaatst en die veranderingen in vochtigheid kunnen detecteren. Wanneer een lekkage optreedt, zal het lekdetectiesysteem een waarschuwing geven, waardoor het probleem snel kan worden geïdentificeerd en aangepakt.

Het gebruik van kleurstof kan ook helpen bij het opsporen van een lekkage in een cv-ketel. Door een speciale kleurstof aan het water toe te voegen, kan het gemakkelijker zijn om te zien waar het water lekt, omdat de kleurstof zich zal concentreren rond het lek. Dit kan vooral handig zijn bij het opsporen van kleine lekken die moeilijk met het blote oog te zien zijn.

Demontage cv ketel

Ook kan het in sommige gevallen nodig zijn om delen van de cv-ketel te demonteren om toegang te krijgen tot de interne onderdelen en leidingen voor een grondigere inspectie. Het is echter belangrijk om dit over te laten aan professionele monteurs of loodgieters om schade te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

In het algemeen is het belangrijk om snel actie te ondernemen bij het opsporen van een lekkage in een cv-ketel om verdere schade te voorkomen en de veiligheid en werking van het verwarmingssysteem te behouden.

https://www.lekkagevinden.nl/